The William Ricketts Sanctuary

Το Σαββατοκύριακο μας βρήκε να προσπαθούμε να παλέψουμε με θεούς και δαίμονες, τις δικές μας προσωπικές Ερινύες, διαβάζοντας Φιλοσοφία, στα πόδια της οποίας ικέτισσα προσπέφτω κάθε φορά που προσπαθώ να βρεθώ σε μια κατάσταση νηνεμίας. Έτσι, όταν ένας φίλος από την παρέα, ο Σ., με πήρε τηλέφωνο και πρότεινε να πάμε εκδρομή σε κάποιο κοντινό βουνό, άδραξα την ευκαιρία να αποδράσω…

20121209_143111fvto

Εικόνα από τα δάση με τους ευκαλύπτους της ευρύτερης περιοχής

Η διαδρομή είχε αρκετές στροφές, αλλά το τοπίο μας το ξεπλήρωσε με το παραπάνω. Βγαίνοντας από την πόλη, το μόνο που συναντούσες ήταν δάση ευκαλύπτου όπως το διπλανό, με μικρά σπιτάκια και ξύλινες καλύβες διάσπαρτες σε όλη την διαδρομή. Αναρωτιόμουν πώς θα ήταν να ζεις σε αυτά τα μέρη, ειδικά τα φθινοπωρινά απογεύματα όπου ο καιρός είναι ευνοϊκός για περιπάτους στην φύση.

Ο καιρός αν και ζεστός, άρχισε από νωρίς να γίνεται κρύος κι υγρός κι ετοιμαστήκαμε για βροχή. Όσο ανεβαίναμε το βουνό Dandenong, τόσο έμοιαζε σαν να οδεύαμε προς μια άλλη χώρα. Μια χώρα η οποία ξεπήδησε από τις σελίδες κάποιου βιβλίου…

20121209_142314fotog

Ένα από τα έργα του William Ricketts, στα φυσικά μονοπάτια του καταφυγίου.

Φθάνοντας σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του, σταματήσαμε στο William Ricketts Sanctuary, όπου θαυμάσαμε το έργο ενός αξιόλογου ανθρώπου, ο οποίος είχε ερωτευθεί με τους Αβορίγινες και θέλησε μέσα από τα έργα του να υμνήσει την Μητέρα Φύση και την ζωή τους.

Ο William Ricketts, πέρασε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του υπερασπιζόμενος τους ιθαγενείς της Αυστραλίας και το περιβάλλον, και δημιούργησε αυτά τα εξαίσια γλυπτά τα οποία έψηνε στο σπίτι του στο βουνό. Το βουνό αυτό αντιπροσώπευε για μια από τις φυλές Wurundjeri, ό,τι σήμερα για εμάς οι πατρογονικές μας εστίες και τα αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές στον ευρύτερο χώρο όπου κατοικούσαν οι φυλές αυτές, αποδεικνύουν ότι οι ιθαγενείς της περιοχής κατοικούσαν εκεί πριν από 31,000 χρόνια.

20121209_141238fvto

Ψημένος πηλός, νερό και πέτρα – όλα δουλεμένα μαζί και «δεμένα» σαν ένα σώμα.

Οι ιθαγενείς της περιοχής ήταν τροφοσυλλέκτες αλλά και κυνηγοί. Στην ευρύτερη περιοχή της πολιτείας της Βικτωρίας υπήρχε ένα νταμάρι από το οποίο γινόταν εξόρυξη μιας σπάνιας πράσινης πέτρας την οποία χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν πέλεκες και το εμπόριο με γειτονικές φυλές τους παρείχε τα προϊόντα τα οποία δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν άνετα στις δικές τους περιοχές.

Κάπως έτσι περνούσαν οι μέρες τους, και η προφορική παράδοση των Αβοριγίνων τους  θέλει να αποδίδουν τιμές στις τοτεμικές/ανιμιστικές θεότητες Αετό και Κοράκι, θεότητες οι οποίες ήταν άμεσα συνυφασμένες με την τοπική γη τους. Αυτές οι θεότητες υπήρξαν ταυτόχρονα οι δημιουργοί αλλά και οι τοπικοί ήρωες από τους οποίους προέρχονταν οι φυλές αυτές. Ο Αετός από την μια δημιουργεί την γη – την χλωρίδα και την πανίδα- και το Κοράκι από την άλλη δίνει την φωτιά στους ανθρώπους…

20121209_143947

Ο ίδιος ο δημιουργός, ανάμεσα σε νεκρά ζώα, τα οποία απεικονίζουν την κατεστραμμένη φύση και ζώα από τότε που πάτησαν οι Αγγλοσάξονες, θυσιάζεται μαζί με τους  Αβορίγινες

Ο William Ricketts (1898-1993) γοητεύθηκε από τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων κι απογοητευμένος από την στάση των Αγγλοσαξόνων απέναντι τόσο σε αυτούς όσο και την πατρογονική τους γη, το 1934 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο βουνό του Dandenong όπου κι έζησε φτωχικά έως το τέλος του στο καταφύγιο του πουλώντας τα έργα του. Το 1960 η κυβέρνηση της Βικτωρίας αγόρασε το καταφύγιο κι ο ίδιος παρέμεινε εκεί συνεχίζοντας το έργο του. Με τα μάθια στραμμένα στον Ιερό Σκοπό του!

20121209_142646fvto

Ένας από τους γηραιούς της φυλής

Στο καταφύγιο βρίσκεται το σπίτι και το εργαστήριο του William Ricketts, ένα μικρό μουσείο με μερικά από τα εκθέματά του, και ένα μικρό τουριστικό μαγαζάκι. Το εργαστήριο, το οποίο συστεγάζεται με το μουσείο, δεν περιέχει παρά ελάχιστα από τα δημιουργήματά του, με το δάσος του ευκαλύπτου και τις ογκώδεις πέτρες στην ευρύτερη περιοχή να αποτελούν την βάση για τις δημιουργίες του.. Ακολουθώντας τα μονοπάτια μέσα σε ένα μικρό μέρος του δάσους, ανακαλύπτεις σιγά-σιγά μία-μία τις 100 περίπου δημιουργίες του.

Στον γυρισμό, επισκεφθήκαμε το μικρό καφέ το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το καταφύγιο, κι απολαύσαμε τα παραδοσιακά Αυστραλέζικα scones αγκαλιά με μια ζεστή κούπα σοκολάτα. Το παραδοσιακό καφέ, διακοσμημένο με ψεύτικο χαλί από δέρμα αγελάδας, είχε στην αυλή του ταΐστρες για πουλιά κι αρκετά παπαγαλάκια το επισκέφθηκαν όσο χαζεύαμε τον υπέροχο κήπο του από το παράθυρο.

20121209_151839fvto

Ο γλυκός πειρασμός της ημέρας

Η ζύμη του γλυκίσματος θύμιζε κάτι ανάμεσα σε διασταύρωση ψωμιού και τσουρεκιού, και συνοδευόταν από μαρμελάδα φράουλα και σαντιγί… σκέτος πειρασμός! Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, στην επιστροφή πέσαμε πάνω σε ένα μικρό μαγαζάκι-εργαστήριο  σοκολάτας και κατεβήκαμε όλοι με ανυπομονησία και περιέργεια για να δούμε τι θησαυρούς θα ανακαλύπταμε..

20121209_172138

Λευκή σοκολάτα πουθενά! Απογοήτευση..

Η μέρα ήταν μια από τις πιο όμορφες στιγμές μου έως τώρα στην ήπειρο αυτή, κι εκτός από τις ομορφιές της φύσης και τα έργα του έξοχου αυτού αυτοδίδακτου γλύπτη, κράτησα την αποφασιστικότητα και μαχητικότητά του να υπερασπισθεί τις αυτόχθονες φυλές, οι οποίες δεινοπάθησαν στα χέρια της Λευκής φυλής, των «εξευγενισμένων» τάχα μου Ευρωπαίων.

Στάθηκε η αφορμή να παθιαστώ ακόμη περισσότερο με αυτή την γη και τις φυλές της, οι οποίες με μάγεψαν από την πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή μαζί τους… «Κοινωνώντας» τα έργα του δημιουργού αυτού καταφέρνει κανείς να βιώσει έμπρακτα την αφοσίωσή του στον Ιερό Σκοπό του.

7 thoughts on “The William Ricketts Sanctuary

  1. Οι Ερινύες μας, θα μας ακολουθούν για μια ζωή. Είναι δικές μας όμως και οφείλουμε να τις ελέγχουμε. Μην αφήνουμε να μας χαλάνε τις όμορφες στιγμές που μας δίνεται η ευκαιρία να ζήσουμε.
    Καλά έκανες και πήγες εκδρομούλα. Όμορφες οι φωτό.

    • Όμορφες στιγμές, εξερευνώντας το φυσικό περιβάλλον, τις διαλέκτους και τις κοινότητες των Αβοριγίνων. Ποιος θα το περίμενε ότι θα βρισκόμουν εδώ…

  2. Εντυπωσιάστικα!!!Φοβερές όλες αυτές οι πληροφορίες.Λατρεύω αυτό τον πολιτισμό.Η Λευκή …ανώτερη φυλή έβγαλε όλη την σαπίλα της στους Αβορίγινες (και οχι μόνο)! Είσαι τα μάτια μου και τα αυτιά μου στον εξωτικό τους κόσμο….Σε ευχαριστώ Αγριμιώ!!

    • Θα αναρτήσω σύντομα περισσότερες πληροφορίες κι υλικό που έχω συγκεντρώσει. Κι εγώ ενδιαφέρομαι για τους ιθαγενείς της Αυστραλίας, αλλά και της Αμερικής. Η κουλτούρα τους είναι τόσο ξεχωριστή. Δυστυχώς, με τον ερχομό της Λευκής φυλής στα μέρη αυτά, χάθηκαν πολλές από τις παραδόσεις τους. Ανάμεσα στα άλλα, ανυπολόγιστος κι ο χαμός από την γενοκτονία και την καταστροφή του περιβάλλοντος, πράγματα τα οποία ουδείς αναφέρει. Κι ούτε πρόκειται, καθώς χαλάει την μοντέρνα ιστορία της ανεκτικότητας και του πολυπολιτισμού την οποία προσπαθούν να πλάσουν για αποικιακά κράτη όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ κι ο Καναδάς.

    • Τα γράφω για να τα θυμάμαι κι εγώ.. αξέχαστη εμπειρία, Μελίτα μου! Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα δεινά που έχουν περάσει οι φυλές των Ιθαγενών σε αυτή την γη από την Λευκή «ανώτερη» φυλή…

Από τση Κρήτης το μπαξέ να μου πέψετε ένα μπόλι, να κάμω επά στη ξενιθιά ολάνθιστο περβόλι!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s