Σχολική βία και σχολικός εκφοβισμός

Δεν έχει γίνει έως τώρα καμία σοβαρή έρευνα στα σχολεία της χώρας η οποία να προσπαθεί να «αγγίξει» το φαινόμενο της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Κι αυτό διότι είναι αλληλένδετο με την πολιτική, την αστυνομική, τη θρησκευτική και την αθλητική βία, τον εκφοβισμό και τη μισαλλοδοξία.

Είναι επίσης άμεσα συνυφασμένο με ζητήματα ισχύς κι εξουσίας – δύναμης κι ελέγχου δηλαδή πάνω σε άλλους. Αφορά δηλαδή κάθε κομμάτι της ζωής μας κι αυτό διότι τα παιδιά και οι έφηβοι αναπαράγουν αυτό που βλέπουν, είτε αυτό είναι στο σπίτι είτε στην κοινωνία.

Το σχολείο πρέπει να είναι η αφετηρία τέτοιων προσπαθειών εκδημοκρατισμού, ειδικά σε περιόδους πολιτικής, ακαδημαϊκής και πνευματικής κρίσης κι ένδειας.

turkey police brutality

Από τη Μελβούρνη με αγάπη!
Police_crush melbourne

Ελλάς το μεγαλείο σου!
Greece Fan Violence

«Ιεραποστολές» στην Αυστραλία – τόποι «παιδείας», «ανάπτυξης» κι «εύρεσης» του Χριστιανισμού και της μοναδικής «Αλήθειας» στο πρόσωπο του Χριστού από τους «αμόρφωτους» κι «απολίτιστους» Ιθαγενείς…Church missions australia indigenous

Ενδοοικογενειακή βία
domestic-violence

Σχολικός εκφοβισμός – Ακόμη πιστεύεις πως ΔΕΝ σχετίζονται;bullying

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως εκπαιδευτικοί ή ως γονείς;

# Ερχόμαστε σε επαφή με το διευθυντικό προσωπικό άλλων σχολείων και φορείς στον Δήμο μας. Ερευνούμε για τυχόν προγράμματα σε άλλα σχολεία ή οργανισμούς, πρωτοβουλίες των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και φροντίζουμε να συμμετέχουν ενεργά ΚΑΙ οι γονείς αφού πρόκεται για τα δικά ΜΑΣ παιδιά και τους δικούς ΜΑΣ εφήβους.

# Ερχόμαστε σε επαφή με υπηρεσίες παροχής ψυχικής υγείας, ερευνητικά κέντρα ή την ακαδημία και ζητούμε τη σύμπραξή τους. Ενημερωτικά φυλλάδια, βιβλία ή ιστοσελίδες. Άρθρα, οργανισμοί στο εξωτερικό, προγράμματα πανεπιστημίων. Κυκλοφορούν πολλά στην αγγλική και δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με κάποιο φορέα και να ζητήσετε να σας δώσει άδεια χρήσης του υλικού και μετάφρασης στην ελληνική.

# Μικρά αλλά σταθερά βήματα που εξυπηρετούν όσο περισσότερες σχολικές μονάδες/κοινότητες γίνεται. Μπορείτε να ζητήσετε από κάποιο ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό που γνωρίζετε να έρθει αφιλοκερδώς στο σχολείο σας και να κάνει μια απογευματινή ομιλία ή σεμινάριο στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

# Επιτρέπουμε στα παιδιά και τους εφήβους να συμμετέχουν σε ομάδες και συζητήσεις μέσα από συμμετοχικές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Με λίγα λόγια, τα αφήνουμε να ορίσουν το περιεχόμενο των συζητήσεων και των δραστηριοτήτων διότι γνωρίζουν καλύτερα εφόσον τα βιώνουν. Ποιες είναι οι δικές τους εντυπώσεις; Τι τα φοβίζει; Τι τα ωθεί στη βία; Άρθρα σε ιστολόγια ή σχολικές εφημερίδες με τη δική τους άποψη, δημιουργία βίντεο ή ερωτηματολογίων σε συνεργασία με άλλα σχολεία και μαθητές, είναι μερικές μόνο από τις ιδέες/δραστηριότητες που μπορείτε να καλλιεργήσετε εντός της σχολικής σας κοινότητας.

# Πάνω απ’όλα, φροντίζουμε να γίνεται εμφανής ή να ξεσκεπάζουμε τη σχέση ανάμεσα στα διαφορετικά πεδία κι επίπεδα βίας – σε προσωπικό, σχολικό, εργασιακό, κοινοτικό και κρατικό επίπεδο. Το σχολείο οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλίζει την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των μαθητών μελών του.

4 thoughts on “Σχολική βία και σχολικός εκφοβισμός

 1. Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω για όλα όσα αναφέρεις.
  Από την αδιαφορία των δασκάλων-καθηγητών;
  Από την αδιαφορία των γονιών;
  Από την αδιαφορία της πολιτείας που θέλει μαριονέτες-πολίτες;
  Όλα αυτά μας κάνουν παιδιά αδιάφορα για το μέλλον, τους συνανθρώπους τους, το περιβάλλον, την ίδια την ζωή.
  Λίγες οι εξαιρέσεις μέσα σε ένα πέλαγος αδιαφορίας Αγριμιώ μου, λίγοι οι φάροι που λάμπουν από εκπαιδευτικούς που προσπαθούν να αφυπνίσουν παιδιά και γονείς και δεν φτάνουν.
  Πόσοι νομίζεις γονείς θα παραστούν σε μια διάλεξη ψυχολόγου ;
  Ούτε το ένα τρίτο από τους γονείς των παιδιών ενός σχολείου και θα είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι πάντα, αυτοί που επιμένουν να ενημερώνονται.
  Όταν ο ίδιος ο γονιός έχει να κάνει με την βία που υφίσταται στην ζωή του… επαγγελματική, ενδοοικογενειακή, αστάθμητους παράγοντες που καταστρέφουν τις βλέψεις και τα όνειρά του, λίγο θα ενδιαφερθεί να μάθει, να ενημερωθεί πώς να γλυτώσει τα παιδιά του τουλάχιστον από αυτό που ο ίδιος βιώνει. Νομίζει πως με το να παρέχει τροφή και στέγη και ένα χαρτζιλίκι φτάνουν για να έχει ένα ευχαριστημένο παιδί και σίγουρα έχει και απαιτήσεις από αυτό…. ας μην το πλατειάσω περισσότερο. Καταλαβαινόμαστε νομίζω.
  Οπότε ξαναγυρίζω στα πρώτα μου λόγια… ευτυχώς που υπάρχουν έστω και λίγοι που ενδιαφέρονται, που κινούνται, που ενημερώνονται και ενημερώνουν… που δεν αφήνουν ολότελα την ζωή να γίνει μια ζούγκλα .
  Για σένα θα ευχηθώ να μη σβήσει η φλόγα Αγριμιώ μου από μέσα σου, ότι κι αν συναντήσεις, όση αδιαφορία ή πόλεμο, μη την αφήσεις να σβήσει.
  Σε φιλώ πολύ και σου στέλνω μια τρυφερή αγκαλιά εκεί που είσαι μακριά ….

 2. Για τη σχολική βία να μιλήσουμε , υπάρχει και θα υπάρχει όταν υπάρχουν φοβισμένοι γονείς , αδιάφοροι γονείς , δάσκαλοι που επιβάλλονται από θέση ισχύος !!!!
  Η κοινωνία μας θέλει πολίτες με οδηγίες χρήσεις και στα σχολεία καμία έννοια για των εκφοβισμό των μικρών παιδιών !!!
  Τα φιλιά μου εκεί στη Μελβούρνη!!1

 3. 😦 Αχ… δεν μπορω να ακουω ουτε να βλεπω πια για αυτες τις καταστασεις..
  ΕΙναι ανεπιτρεπτο στην σημερινη εποχη να γινονται ολα αυτα.
  Ευχομαι ολοι να μπορυμε να βοηθησουμε σε τετοιες καταστασεις οταν χρειαστει…

 4. Το σχολείο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Το φαινόμενο λοιπόν της σχολικής βίας είναι από μόνο του ένα γεγονός που πρέπει να μας θορυβήσει και να μας ωθήσει να σκεφτούμε σε τι κοινωνία ζούμε. Σε κανένα παιδί δεν αξίζει η άσχημη σωματική ή ψυχολογική αντιμετώπιση!

Από τση Κρήτης το μπαξέ να μου πέψετε ένα μπόλι, να κάμω επά στη ξενιθιά ολάνθιστο περβόλι!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s