Οι ανταρσίες σιγοβράζουν…

«Εκατομμύρια άνθρωποι είναι καταδικασμένοι σε μια μοίρα ακόμη πιο στάσιμη από τη δική μου, κι εκατομμύρια είναι εκείνοι που επαναστατούν σιωπηλά ενάντια στη μοίρα τους. Κανείς δε ξέρει πόσες ανταρσίες σιγοβράζουν μέσα στα πλήθη της ζωής που κατοικούν στη γη.»  Β. Γουλφ (1882-1941)

revolt

Οι επαναστάσεις ξεκινούν μέσα μας. Συνήθως εκεί που δεν το περιμένουμε. Μία ματιά στον καθρέπτη κι ένα είδωλο που σπάει. Μία φευγαλέα εικόνα ενός αλλοτινού εαυτού τον οποίο παλεύουμε να διώξουμε από πάνω μας γιατί μας στοιχειώνει ή ένα μικρό παιδί μέσα μας το οποίο ζητάει κανάκεμα κι έχει απεγνωσμένα απλώσει το χέρι προς το μέρος μας…

Είναι τότε που αναζητάμε περισσότερο από ποτέ να κόψουμε τα δεσμά – από την καταπίεση, τους εσωτερικούς μας δαίμονες ή τις κοινωνικές προσταγές και τις κοινωνικές ανισότητες, την πατριαρχική δομή της κοινωνίας, τις έξωθεν επιβεβλημένες πολιτικές πρακτικές.

Από αυτό που τέλος πάντων μας πνίγει, μας ξεβολεύει, θολώνει το γαλάζιο του ουρανού μας. Γιατί μάθαμε να μη βολευόμαστε με λιγότερο γαλάζιο.

Το θέμα είναι να κάνεις την επανάσταση για τους σωστούς λόγους κι όχι για να ξεδώσει ο μικρός επαναστάτης μέσα σου. Και τι πιο όμορφο όταν γίνονται συλλογικά προσπάθειες μέσω των συλλόγων, των ομάδων και των κοινοτήτων;

Οι παράλληλες επαναστάσεις -οι μικρές αυτές εκρήξεις φωτός και τα πυροτεχνήματα τα οποία τις συνοδεύουν- είναι αυτές που ξεκινούν από μέσα και συμπαρασύρουν όσους βρίσκονται γύρω μας ή όσες ξεκινούν από έξω και παράλληλα δουλεύονται και προς τα μέσα.

Οι επαναστάσεις έρχονται πάντοτε έπειτα από.. ένα άγριο μεθύσι.. ένα φευγαλέο κοίταγμα στον καθρέπτη.. το δίσταγμα ή η κόπωση στη φωνή του δυνάστη.. ένα άρθρο που μας εξαγρίωσε..

Μα είναι η ελπίδα, η φλόγα εκείνη στα μάθια, που μας κρατά ζωντανούς.. που μας κάνει ν’ανασαίνουμε ψυχές, να πιάνουμε το πι και να το γδαίρνουμε ίσα με το ιώτα, να κάνουμε όπλο μας την πένα..

Οι παραδοσιακές θρησκείες και οι δοξασίες τους, όπως αυτές βιώνονται σε Αφρικανικές χώρες, μέτωπο με μέτωπο με τις εξοντωτικές πρακτικές του χριστιανισμού – εξαντλητικές νηστείες κι εξορκισμοί σε παιδιά από ιερείς στο όνομα του θεού..

Ποιός αντιστέκεται για αυτά τα παιδιά;

2 thoughts on “Οι ανταρσίες σιγοβράζουν…

 1. Οι μεγαλύτερες επαναστάσεις ξεκινούν από μέσα μας και εκεί που δεν το περιμένουμε…
  Οι επαναστάσεις δεν έχουν πάντα αιματηρό χαρακτήρα αλλά σίγουρα ενέχουν την αλλαγή και την ελπίδα!
  Πολύ μου άρεσε η ανάρτηση σου Αγριμιώ μου!
  Πολλά γλυκά φιλιά και μια ευχή για περισσότερες επαναστάσεις εσωτερικές και εξωτερικές!

 2. Σκληρό αλλά χρήσιμο το βίντεο. Στο όνομα μιας θρησκείας έχουν γίνει τα πιο ειδεχθή εγκλήματα.
  Επανάσταση είναι αυτό ακριβώς που περιγράφεις…
  «Οι επαναστάσεις έρχονται πάντοτε έπειτα από.. ένα άγριο μεθύσι.. ένα φευγαλέο κοίταγμα στον καθρέπτη.. το δίσταγμα ή η κόπωση στη φωνή του δυνάστη.. ένα άρθρο που μας εξαγρίωσε..»

  Μόνο γι αυτή σου την πρόταση… προσκυνώ και σου σφίγγω το χέρι!
  Να’σαι καλά ρε Αγριμιώ. Έχεις ανοιχτό μυαλό και μακάρι να έχεις πάντα ευρυχωρία και πεδίο ελεύθερο, για να μεγαλουργείς!
  Φιλιά!

Από τση Κρήτης το μπαξέ να μου πέψετε ένα μπόλι, να κάμω επά στη ξενιθιά ολάνθιστο περβόλι!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s