Η αντικειμενοποίηση..

Τα παιδιά, αλλά και οι νεαρές γυναίκες, τα οποία καταλήγουν στην πορνεία δεν επιλέγουν την πορνεία ως μέσο βιοπορισμού. Όμως, από τον προηγούμενο αιώνα έως και σήμερα, άνδρες θεωρητικοί, κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι, έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν τους λόγους που οι γυναίκες επιλέγουν να στραφούν στην πορνεία ως μέσο βιοπορισμού.

Ανάμεσά τους οι Dr Tage Kemp (βιολογικός ντετερμινισμός: εξέτασε τη ψυχική υγεία των εκδιδομένων γυναικών και βρήκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών ήταν καθυστερημένες, υστερικές ή ψυχοπαθείς), Edward Glover (ψυχανάλυση: θεώρησε ότι η εκπόρνευση είναι μια πρωτόγονη μορφή σεξουαλικής ανάπτυξης), και Alex Comfort (editor της σειράς The Joy of Sex: μέσω των εκδόσεών του προτρέπει τις νοικοκυρές να χρησιμοποιούν κόλπα που χρησιμοποιούν οι ίδιες οι εκδιδόμενες, ώστε να καταφέρουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον των συζύγων τους αμείωτο, αποβάλλοντας τους όποιους ενδοιασμούς τους κι αγκαλιάζοντας την σεξουαλική απελευθέρωση).

The-Joy-Of-Sx

Η ανειδίκευτη εργασία, η τεμπελιά και διάφορα άλλα ελαττώματα του χαρακτήρα των γυναικών αυτών, όπως η ψυχική υγεία, τις καθιστούν υπαίτιες αλλά και ευάλωτες στην πορνεία, όπως εξηγούν.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια στροφή προς την κοινωνιογλωσσολογία. Μελετάται η συμβολή της γλώσσας στη δημιουργία διάφορων κοινωνικών φαινομένων, η δημιουργία των στερεοτύπων και της καταπίεσης, το στίγμα γύρω από τις εκπορνευμένες γυναίκες (prostituted women, not prostitutes).

Η λέξη πόρνες (prostitutes) καταδεικνύει την επιλογή των γυναικών να εμπλακούν, την ελευθερία τους να παραμείνουν ή όχι. Απόψεις οι οποίες συμφέρουν τους άνδρες, οι οποίοι έχουν το πάνω χέρι πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από αυτή την χρηματική, κοινωνική αλλά και πολιτική συνδιαλλαγή. Αντίθετα, οι λέξεις εκπορνευμένες (prostituted) και εξαναγκασμένες εκδιδόμενες φέρουν μέσα τους την άνιση δυναμική των σχέσεων, σχέσεων θύτη και θύματος, την προσφορά και τη ζήτηση, τη βία και τον εξαναγκασμό.

Πρέπει να δημιουργηθούν εκ νέου λέξεις οι οποίες θα αναδεικνύουν την ανισότητα, τον υποβιβασμό και χλευασμό των γυναικών, την επιβολή της εκπόρνευσης του σώματος, το τραύμα και τις συνέπειές του στο σώμα και τις ζωές των γυναικών αυτών, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι θύματα του εμπορίου λευκής σαρκός.pboy degrades women

Οι ελάχιστες εμβόλιμες νηφάλιες σκέψεις θεωρητικών κι ακτιβιστών πνίγονται, φημώνονται, περιθωριοποιούνται. Οι φωνές αυτές καλούνται να υπερκεράσουν το στίγμα γύρω από τα φαινόμενα αυτά, τη διστακτικότητα, τους φόβους και τους προβληματισμούς τόσο των ίδιων των γυναικών του χώρου αυτού όσο και της κοινωνίας γενικότερα.

Το περιεχόμενο και το πλαίσιο της πορνείας αλλά και της πορνογραφίας δεν εξετάζονται. Η κατανάλωση, η ρύθμιση και η ποιοτική έρευνα, με συνεντεύξεις από τις ίδιες τις γυναίκες αυτές, δεν έχουν λάβει την προσοχή που τους αρμόζουν. Έχουν γραφθεί αρκετά βιβλία, αλλά κανένα από αυτά δεν εξετάζει τον «καταναλωτή». Όλα επικεντρώνονται στην πορνεία αυτή καθ’εαυτή.

Κανένα από τα βιβλία δεν στιγματίζει  ή στηλιτεύει τις πράξεις αυτές των ανδρών ως «χρήστες». Κανένας ακαδημαϊκός, δημοσιογράφος ή συνταγματολόγος δεν έχει έως τώρα ποινικοποιήσει ή φανερώσει στοιχεία των χρηστών ή των μεσάζοντων.

Η πατριαρχική κι εκκλησιαστική εξουσία μετατρέπεται εν μια νυκτί σε αμοραλιστική και μεροληπτική εξουσία όπου από τη μία υπογραμμίζει την ανηθικότητα των γυναικών αυτών κι από την άλλη παραβλέπει τον ρόλο των ανδρών που είτε βρίσκονται πίσω από την κάμερα και την οθόνη (πορνογραφία) είτε μέσα στο ίδιο δωμάτιο (υπηρεσίες έναντι χρηματικού αντιτίμου).

Αντιθέτως, οι περισσότεροι πατέρες καμαρώνουν όταν μαθαίνουν ότι οι γιοι τους συνευρέθηκαν με κάποια γυναίκα η οποία έχει εξαναγκασθεί στην πορνεία. Στις περισσότερες ανδροπαρέες γίνονται συχνά συζητήσεις για μπουρδελότσαρκες. Οι περισσότεροι νέοι περνούν την τελευταία ημέρα τους ως ελεύθεροι άνδρες σε μπάτσελορ πάρτι σε στριπτιζάδικα και το επόμενο πρωί εισέρχονται σε μια σχέση, νυμφευόμενοι γυναίκες, έχοντας μόλις εξαγοράσει τις υπηρεσίες μιας άλλης…

Η παρωδία σε όλο της το μεγαλείο, από ανθρώπους που υπερασπίζονται, χρηματοδοτούν εμμέσως ή ανέχονται την καπιταλιστική βιομηχανία του σεξ υποστηρίζοντας την αντικειμενοποίηση των γυναικών.

12 thoughts on “Η αντικειμενοποίηση..

 1. Αγριμιώ μου είσαι εκπληκτική στον λόγο σου και στα λεγόμενα σου!
  Πολλά συγχαρητήρια για την δουλειά σου πάνω σε αυτό το κομμάτι και το πάθος σου για έναν καλύτερο κόσμο!
  Πολλά φιλιά!

 2. αυτού του είδους οι ερευνητές και θεωρητικοί θα έπρεπε τη δική τους ψυχική υγεία να εξετάσουν πρώτα…
  ζούμε σε μια κοινωνία καθ’ όλα υποκριτική, όπου ο μισογυνισμός της ζει και βασιλεύει.. γιατί, τι άλλο από μισογυνισμό φανερώνει ο τρόπος που σκέφτεται, που χρησιμοποιεί και που φέρεται στη γυναίκα – πόρνη ή μη;
  εξαίρετο το άρθρο σου Αγριμιώ μου!

 3. Πόσο δίκιο έχεις ρε Αγριμάκι…
  ο παραλογισμός στο μεγαλείο του..
  πόσο αντιφατικά κάποια πράγματα.
  υπέροχο άρθρο..
  φιλί εκεί στα ξένα ❤

 4. εδώ στην Αλβανία ο γκεη λέγεται στ αλβανικά πενεραστ! φαντάσου
  ωραιο άρθρο, μπράβο χίλια μπράβο
  το μπλογκ σου σα κρύο νερο βρυσης ανάμεσα σε αναψυκτικά τυπου κόλα ζερό
  έλαβα και το email

 5. Καταπληκτικό το κείμενο σου Αγριμιώ, με ώριμη σκέψη, διεγείρει συνειδήσεις κι εκθέτει κατεστημένα! Ο υποβιβασμός της γυναίκας ευνοεί στην εμπορευματοποίηση της, διότι αποφέρει πολλά κέρδη, κάτω από το βλέμμα της υποκρισίας των ιθυνόντων βέβαια, που δεν έχει όρια.
  Να είσαι καλά κοριτσάκι μου και να περνάς καλύτερα! Φιλάκια πολλά! :-))

 6. Κι είσαι μόλις είκοσι κάτι χρονών…
  Μεγαλουργείς ήδη! Υποκλίνομαι στην αυθεντική ματιά σου και στο πνεύμα σου.
  Άλλοι γεράσανε για να αποκρυσταλλώσουν τις απόψεις και τις μελέτες τους και να γράψουν τέτοια άρθρα.
  Συγκινημένη (για άλλη μια φορά) σε φιλώ απ’ την πατρίδα.
  Εδώ, «θάψαμε» άλλη μια παιδική ψυχή απόψε. Θα τα έμαθες…

 7. Α! Ρε Αστέρι μου! Τίποτα δεν είναι τυχαίο χαρά μου!! Συνέχισε να γράφεις και να μας κάνεις υπερήφανους! Άλλον δεν έχουμε από εσένα!! Πάρα πολλά φιλάκια!! 🙂 🙂

 8. Πώς να περίμενα κάτι λιγότερο από σένα; Εμπεριστατωμένο κείμενο, με απόψεις αποκρυσταλλωμένες. Σοβαρότατο άρθρο από μια επιστημόνισσα!
  Φιλιά κοριτσάρα μου!

Από τση Κρήτης το μπαξέ να μου πέψετε ένα μπόλι, να κάμω επά στη ξενιθιά ολάνθιστο περβόλι!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s