Αλλαγή..

Αλλαγή…

… σημαίνει δεν αλλάζω εγώ για να συμβαδίσω με τις προσταγές της μόδας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της καθεστηκυίας τάξης ή για να είμαι αρεστός στους υπόλοιπους.

… σημαίνει ότι αναγνωρίζω το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αλλάξει όταν αυτός/ή αισθανθεί έτοιμος -σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά, πνευματικά- να αλλάξει το κομμάτι που εκείνος/η θέλει να αλλάξει ή να μεταμορφώσει.

… σημαίνει ότι καμιά φορά τα δυο βήματα μπροστά ακολουθούνται από πέντε βήματα πίσω, αλλά αυτό, όσο ανασταλτικός παράγοντας κι αν είναι, δεν μας γονατίζει.

…δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ενδύομαι έναν καινούριο εαυτό κι αρχίζω από την αρχή, μαζί με το άγχος της καινούριας ταυτότητας και της αλλαγής, αλλά ίσως ανακαλύπτω πτυχές της προσωπικότητάς μου που δεν είχα διερευνήσει εις βάθος πρωτύτερα.

… σημαίνει επεξεργάζομαι και δουλεύω πάνω τόσο στις θετικές, όσο και στις αρνητικές αλλαγές, γιατί και οι μεν και οι δε μου επιτρέπουν να αποκτήσω κάποιες εμπειρίες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποδέχομαι μοιρολατρικά ή παθητικά τις όποιες αρνητικές αλλαγές στη ζωή μου.

… δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να συμπαρασύρει μαζί της κι όλους τους υπόλοιπους, διότι κανενός η γνώμη δεν δύναται να είναι καθολικά αποδεχτή από τους ανθρώπους που τον/την περιστοιχίζουν, μπορώ αντί αυτού να μοιραστώ την εμπειρία μου με άλλους, με σκοπό όχι να τους πείσω αλλά προτείνοντας μια εναλλακτική, ή να παραδειγματιστώ από αυτούς.

(Άκου το τραγούδι προτού συνεχίσεις την ανάγνωση..)

Αλλαγή..

… δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλα αυτά τα αντιφασιστικά κινήματα που έχουν ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια δεν είναι αυτά κι εν δυνάμει ή εν ενεργεία ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ κινήματα αφού προσπαθούν κι αυτά μέσω των μέσω μαζικής αποχαύνωσης, των συγκεντρώσεων, των αντιφασιστικών φεστιβάλ, μα προπαντός μέσω της προπαγάνδας τους στα σχολεία και των μέσων πειθούς να απαγορεύσουν/κρίνουν/ την ύπαρξη ενός κόμματος που μια μεγάλη μερίδα πολιτών εξέλεξε. Η ξαδέρφη σου, το αφεντικό σου ή ο/η σύντροφός σου.

Δεν τα βάζω συλλήβδην με τα αντιρατσιστικά κινήματα – αυτό που λέγω είναι ότι συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην πόλωση, στην έχθρα, στη διαμάχη, στις αντιπαραθέσεις όσο κι η άλλη πλευρά.

Αλλαγή…

… σημαίνει ότι διάβασες το κείμενο και δεν στάθηκες αποκλειστικά στις δυο προηγούμενες παραγράφους έτοιμος/η να στηλιτεύσεις, να κατακρεουργήσεις ή να συμφωνήσεις με την προλαλήσασα, διότι προφανώς αντιλήφθηκες πως το άνωθεν κείμενο δεν είναι υπέρ της Χρυσής Αυγής, αλλά υπέρ του πλουραλισμού και της πολυφωνίας.

Ένα κείμενο εκ διαμέτρου αντίθετο με τις εθνικές διαμάχες και διχασμούς που εδώ και δεκαετίες μας κρατούν πίσω. Αυτά τα τεχνικά παραπετάσματα – δημόσιος/ιδιωτικός υπάλληλος, δεξιός/αριστερός/, άνεργος/εργαζόμενος- και οι κίβδηλοι προμαχώνες πίσω από τους οποίους οχυρωνόμαστε και παλεύουμε με την κακιά δίδυμη πλευρά μας.. μας απογύμνωσαν από τα πιο απαραίτητα εφόδια για την επιβίωσή μας: την συλλογικότητα, το αδελφικό μόνοιασμα, την Ελπίδα – από την ίδια την Ελλάδα. 

Σημαίνει επίσης ότι δημοκρατία δεν είναι η δημοκρατία που μας βολεύει.

Κάναμε λάθος. Καλοί άνθρωποι υπηρετήσαμε κακιές ιδέες και κακοί άνθρωποι υπηρετήσαμε καλές ιδέες.

Αλλά πόσοι από εμάς το παραδέχονται;

Όσον αφορά τους υπέρμαχους του εξοβελισμού της ΧΑ από το κυνοβούλιο της ντροπής, δεν σας είδα να προβαίνετε σε τέτοιες δηλώσεις και τόσες διαδηλώσεις εκείνη την αποφράδα ημέρα στο Καστελόριζο που μας ανακοίνωσαν την είσοδό μας στα εθνοκτόνα κι αντιεθνικά μνημόνια. Γιατί αυτά τα μνημόνια, η πολιτική ατζέντα των σχολείων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ αυτό τον Άνθρωπο, ΚΡΕΜΑΣΑΝ τόσους έως σήμερα, έστειλαν τα παιδιά μας στο εξωτερικό και θα συνεχίζουν να μας ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ.

Το ίδιο συρματόπλεγμα βλέπουμε όλοι από το παράθυρό μας..

Κάποια κοινωνικά μορφώματα είναι σαν τον καρκίνο. Αυτοάνοσα. Εμφανίζονται τις πιο ευάλωτες στιγμές του οργανισμού/κοινωνίας μας. Πολλές φορές όταν προσπαθείς να τον αφαιρέσεις με το νυστέρι, αποτυγχάνεις. Εμφανίζεται σε άλλα σημεία, από εκεί που δεν το περιμένεις..

Τι κάνεις;

Αλλάζεις δια-τροφή (Παιδεία) και τρόπο ζωής.

Εναλλακτικά μοντέλα (συν)ύπαρξης και πολιτικής άσκησης των δικαιωμάτων/υποχρεώσεών μας- πνευματική (και σωματική) άσκηση για τη θωράκιση του πνεύματος. Δια-λογικές και συλ-λογικές ασκήσεις. 

Ασκήσεις αυτοαποκάλυψης. Όπου μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας. 

(Σήμερα είχα σκοπό να γράψω για κάτι άλλο, για κάτι πιο χαρούμενο, αλλά ας περιμένει..)

14 thoughts on “Αλλαγή..

 1. Δεν ήξερα ότι αυτό το ποίημα του Ρίτσου που μ’ αρέσει έχει μελοποιηθεί και μάλιστα το τραγουδάει ο Ξυλούρης!

  Δεν ξέρω με ποιο από όλα να συμφωνήσω μαζί σου. Η προπαγάνδα που μας πλασάρεται είναι απεριόριστη και δεν ξέρεις ποια την αλήθεια και το ψέμα. Αν είχαμε λίγη περισσότερη παιδεία θα βοηθούσε…

  σε φιλώ αγριμακι μου!

  • Ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια/ποιήματα, λόγω του νοήματός του.
   Παιδεία υπάρχει, φίλτρα δεν υπάρχουν. Μηχανισμοί αντίστασης δεν υπάρχουν. Τρόποι αξιοποίησης επίσης.. Φιλί!

 2. Κι ύστερα σου λέει (άτιμη!) τεχνολογία! Που πήγε το σχόλιο μου οεο;;; Πάμε ξανά:

  Έχω γίνει βαρετή αυτές τις μέρες, αλλά θα υπενθυμίσω ξανά ότι έγιναν εκλογές ΜΕΤΑ το Καστελόριζο κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Και μάλιστα 2 φορές! Μέχρι να φέρουν το λαό στα μέτρα τους κι ο λαός έκανε ακριβώς αυτό που τον προόριζαν: ΔΕΝ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Πέρασε από κάτω και σήμερα συμβαίνουν αυτά που περιγράφεις. Η λέξη “αλλαγή” είναι -κατά την άποψη μου πάντα- μετά από μια θεαματική επαναστατική εξέγερση, κάτι που ακόμα η Ελλάδα δεν το έχει συνειδητοποιήσει. Εγώ πιστεύω ότι απλά ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ! Είναι ακόμα πολύ βολικά (και πάρα πολύ κερδοφόρα!) για πολλούς εδώ μέσα, όσο κι αν δεν το φαντάζεσαι.
  Καλημέρα από μια Ελλάδα…..που δεν έχω λόγια… (όχι μόνο για την Ελλάδα μα και για την τεχνολογία της!!) 🙂

  • Οι εκλογές των τελευταίων ετών γίνονταν πάντα με το ψευτοδίλλημα «ευρώ/δραχμή» και «εντός/εκτός Ε.Ε.». Και, πίστεψέ με, το είδαμε και μετά τα γεγονότα του τελευταίο εξαμήνου στην αδελφική μας Κύπρο, κανένας δεν είναι διατεθειμένος να χάσει τα ελάχιστα έστω που έχει ώστε να ξελασπώσει τους πολιτικάντηδες. Λεφτά υπήρξαν αλλά φαγώθηκαν. Συμφωνώ ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί βολεμένοι πίσω (κι έξω – διότι πολλοί έφυγαν/φύγαμε για να βολευτούν αλλού..) κι αυτό δεν ευνοεί καθόλου.. Καλό υπόλοιπο!

 3. Όπως λέει η Πέτρα, έγιναν εκλογές κι αλλαγή δεν είδαμε…το μόνο που είδαμε είναι να ξεπηδάει πιο δυνατός ο φασισμός που κρύβονταν μέχρι τότε και δρούσε στα σκοτάδια…εδώ όλοι οι λογικοί άνθρωποι φωνάζουμε, αλλά οι φωνές μας κρύβονται…εξασθενούν στους τοίχους ενός συστήματος που κατηγορήθηκε ως σάπιο, αλλά σάπισε ακόμα περισσότερο…η δικαιοσύνη ανύπαρκτη…ποιος μας κυβερνά?..αυτοί που μας κατέστρεψαν…ποιος πήρε κεφάλι μετά το χάος?…το θηρίο!
  Μακάρι να ήταν όλα απλά….μιλάμε μας λένε μη μιλάτε…δε μιλάμε μας λένε συνένοχους….αλλά όλοι περιμένουν από μας να βγάλουμε από το καπέλο μας μια μαγική λύση…μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν όμως…

  • Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, νομίζω όμως λείπει η μαγιά. Και χωρίς μαγιά δεν φουσκώνει το ψωμί, έτσι δεν είναι; Σωστές προτάσεις υπάρχουν, αλλά σωστοί ηγέτες προφανώς όχι. Κι όλοι νομίζουμε ότι έχουμε τη λύση. Έχεις δίκαιο όσον αφορά στη δικαιοσύνη – όλα θα ήταν αλλιώς αν οι ιθύνοντες βρίσκονταν αντιμέτωποι με ένα δικαστικό σώμα αποφασισμένο να αποδώσει δικαιοσύνη!

 4. Σε διάβασα με μια ανάσα κι ήθελα να κλάψω ! Γιατί ήταν γεμάτο τόσες αλήθειες και μοιάζουν όλα τόσο εύκολα και τόσο δύσκολα ταυτόχρονα και θέλω κι εγώ την αλλαγή που ποτέ δεν έρχεται!
  Γιατί θα γίνουν εκλογές και πάλι θα αναρωτιόμαστε!
  Και θέλω τόσο πολύ να σου σφίξω το χέρι, να σε σφίξω στην αγκαλιά μου ..θέλω τόσα πολλά…..

  • Ναι, όλα μοιάζουν τόσο εύκολα και τόσο δύσκολα συνάμα. Μα ξέρεις τι πιστεύω; Πώς η αλήθεια βρίσκεται μέσα μας! Και κάποια στιγμή θα στρώσουν τα πράγματα. Όχι με ευχολόγια ή προσευχές, αλλά με σκληρή δουλειά. Όλοι θέλουμε την αλλαγή που ποτέ δεν έρχεται – για να κλείσουμε τους κύκλους μας..
   Οι αγκαλιές από κοντά, το καλοκαιράκι. ΣΛ 🙂

 5. εγω λεω και που γινηκανε οι εκλογες εμεις ολοι το φως μας χασαμε , τυφλωθηκαμε και δεν αναρωτηθηκαμε τοτε , τωρα ομως που πνιγομαστε δεν θα εχουμε καμμια δικαιολογια αν δεν αλλαξουμε δια- τροφη αν συνεχισουμε να ζουμε στη δια-στροφη σε φιλω !!! εισαι απιστευτη

  • Όλα θέμα δια-τροφής είναι τελικά; Είμαστε αυτό του τρώμε/καταναλώνουμε (Παιδεία, Πολιτισμός, βιβλία, ιδεολογίες).. Και πάνω σε αυτά είναι που πρέπει να δουλέψουμε εντατικά! Σ’ευχαριστώ που πέρασες από το κουτουκάκι μου 🙂

Από τση Κρήτης το μπαξέ να μου πέψετε ένα μπόλι, να κάμω επά στη ξενιθιά ολάνθιστο περβόλι!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s