Μίλα μου για ρατσισμό

Όποιος δεν έχει πάθει αμνησία θα θυμάται πως μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 ήταν πολλοί αυτοί –στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες- που έλεγαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «άξιζαν» αυτό το χτύπημα και το προκάλεσαν με την ιμπεριαλιστική πολιτική τους και τον όλεθρο που σκόρπισαν σε άλλες χώρες.

Είναι πολύ εύκολο να λες ό,τι θέλεις, όταν βρίσκεσαι μακριά από τον τόπο του «εγκλήματος».

Είναι εύκολο να παρακολουθείς τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στη Νέα Υόρκη από την τηλεόραση ενός σπιτιού στην Ελλάδα ή την Ισπανία.

Το ίδιο εύκολο είναι για κάποιους Αμερικανούς να βλέπουν από τις τηλεοράσεις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να σκοτώνονται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ή σε άλλες χώρες που δεν ξέρουν καν πού βρίσκονται.

Όταν δεν εμπλέκεσαι προσωπικά και συναισθηματικά, όταν η απόσταση από τα πτώματα είναι μεγάλη, τα σχόλια είναι πολύ εύκολα. Λογικό είναι αυτό.

Πριν από μερικά χρόνια, γνώρισα σε ένα ελληνικό νησί την οικογένεια ενός Έλληνα που σκοτώθηκε στους Δίδυμους Πύργους.

Ξαφνικά, η απόσταση εκμηδενίστηκε, οι Δίδυμοι Πύργοι βρέθηκαν στο Αιγαίο και στα μάτια των γονιών αυτού του παιδιού είδα την απόγνωση. Δυο τσακισμένοι άνθρωποι. Δυο νεκροί που περπατούσαν.

Πριν από μερικά χρόνια, έμαθα πως ένας μετανάστης που γνώριζα δολοφονήθηκε από Έλληνες. Πολλοί μετανάστες έχουν δολοφονηθεί αλλά δεν τους γνώριζα.

Πριν από λίγες ημέρες, έμαθα πως η είδηση για δυο Έλληνες που δολοφονήθηκαν από αλλοδαπό –μια είδηση που είχα διαβάσει- δεν ήταν και τόσο μακριά από εμένα. Οι δυο δολοφονημένοι ήταν συγγενείς ενός ανθρώπου που γνωρίζω.

Δεν θα κατηγορήσω τους Έλληνες που ένας δικός τους άνθρωπος δολοφονήθηκε από έναν αλλοδαπό αν μισήσουν αιώνια ολόκληρο το έθνος του αλλοδαπού, ούτε θα κατηγορήσω τους συγγενείς του αλλοδαπού που δολοφονήθηκε από Έλληνες αν μισήσουν όλους τους Έλληνες. Μπορεί να φαίνεται αφελές και μάταιο αλλά είναι ανθρώπινο. Μπορώ να το καταλάβω.

Αυτές τις ημέρες, η συζήτηση στη χώρα μας περιστρέφεται γύρω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Θεωρώ πως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να προσφέρει απολύτως τίποτα στη μάχη εναντίον του ρατσισμού. Ίσως μάλιστα, να πετύχει το ακριβώς αντίθετο.

Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το μεταναστευτικό.

Το να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι ούτε δεξιό, ούτε αριστερό, ούτε φασιστικό. Είναι λογικό.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από πολιτικές αποφάσεις, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Έχει αίτια, μεγάλα συμφέροντα και μεγάλα κέρδη.

Όλη η συζήτηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο γίνεται για να μην συζητηθεί το μεταναστευτικό.

Γιατί, αν συζητηθεί το μεταναστευτικό, θα πρέπει να ειπωθεί όλη η αλήθεια, και να δηλωθεί ξεκάθαρα πως είναι προς το συμφέρον της οικονομικής ελίτ να υπάρχουν φθηνοί μετανάστες, ώστε να υπάρχουν φθηνοί Έλληνες και να κονομάνε οι εφοπλιστές και από τους Έλληνες και από τους μετανάστες.

Άρα, σε μια ειλικρινή δημόσια συζήτηση για το μεταναστευτικό, θα αμφισβητηθεί ευθέως ο καπιταλισμός, ως αιτία του μεταναστευτικού.

Και για να μην αμφισβητηθεί ο καπιταλισμός, έχουν πέσει όλοι με τα μούτρα στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Αν και το μόνο νομοσχέδιο που χρειάζεται είναι το αντικαπιταλιστικό. Το οποίο δεν θα συζητηθεί ποτέ. Γιατί αυτά είναι «παλαιοκομμουνιστικά» και δεν πρέπει να τα συζητάμε γιατί θα μας βάλουν πιπέρι.

Αλλά ο καπιταλισμός είναι ρατσισμός. Ο καπιταλισμός είναι μόνο ρατσισμός.

Γεμίζουν τις κοινωνίες με εξαθλιωμένους και υποψήφιους προς εξαθλίωση, και μετά τους κατηγορούν πως είναι ρατσιστές.

Μετατρέπουν τους πάντες -Έλληνες και αλλοδαπούς- σε μετανάστες χωρίς δικαιώματα, και μετά ψάχνουν να βρουν ποιος είναι ρατσιστής. Πολύ ωραίο.

Και κανείς δεν λέει πως δεν υπάρχει κανένας ρατσισμός για τους πλούσιους μετανάστες. Υπάρχει ρατσισμός μόνο για τους φτωχούς μετανάστες.

Γενικά, υπάρχει ρατσισμός για τους φτωχούς. Έλληνες και ξένους.

Ο ρατσισμός δεν είναι φυλετικός. Ο ρατσισμός είναι ταξικός.

Αλλά, αντί το θέμα να είναι η φτώχεια, το θέμα είναι ο ρατσισμός.

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό πρέπει να γίνει. Αλλά ποιος να την κάνει; Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των τραπεζιτών και των εφοπλιστών;

Όσο δεν συζητείται το μεταναστευτικό, αδικούνται και οι Έλληνες και οι μετανάστες.

Και συντηρείται μια ένταση ανάμεσα σε Έλληνες και μετανάστες που τραβάει και τους μεν και τους δε προς τα κάτω, ενώ η οικονομική ελίτ τρίβει τα χέρια της.

Οι από κάτω –αντί να ενωθούν και να αγωνιστούν μαζί- σκοτώνονται μεταξύ τους, ενώ οι από πάνω γίνονται όλο και πιο πλούσιοι, όλο και πιο ισχυροί.

Από την στιγμή που τα κόμματα δεν θέλουν να πουν την αλήθεια –και οι πολίτες δεν θέλουν να την ακούσουν-, η συζήτηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της εθνικής μας υποκρισίας.

Διάλεξε όποιο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο σου αρέσει πιο πολύ. Υπάρχει σε πολλά σχέδια και χρώματα. Υπάρχει ένα αντιρατσιστικό για κάθε γούστο.

Εγώ μόνο να σου θυμίσω πως η χώρα χρεοκόπησε πριν από τρία χρόνια και την κυβερνά η ίδια πολιτική και οικονομική ελίτ που την ξέσκισε.

Και πρέπει να είναι σκασμένοι στα γέλια.

Όλοι τους, βέβαια, είναι αντιρατσιστές. Και φιλάνθρωποι.

Πηγή

11 thoughts on “Μίλα μου για ρατσισμό

 1. «Ο ρατσισμός δεν είναι φυλετικός. Ο ρατσισμός είναι ταξικός.

  Αλλά, αντί το θέμα να είναι η φτώχεια, το θέμα είναι ο ρατσισμός.»
  Με κάλυψες απόλυτα! Δυνατό άρθρο, ανθρώπινο και με προτινόμενες λύσεις, που θα έλυναν το θέμα
  Στους πλούσιους δεν υπάρχει ούτε μετανάστευση, ούτε ρατσισμός, μόνο χρήμα!… και τι σημασία έχει αν το έχουν μαύροι, λευκοί, κίτρινοι ή μελαμψοί?…το χρώμα του χρήματος είναι ένα.
  Φιλιά στη Μελβούρνη και στο αγριμάκι, που άφησε να φανούν τα δοντάκια του!!!!!Μπράβο, κορίτσι!

 2. Όσο οι άνθρωποι θα αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμοι και φτηνά εργατικά χέρια δεν πρόκειται να συζητηθεί ούτε το μεταναστευτικό ούτε τίποτα…δεν τους συμφέρει!!
  Κι όσο δεν συζητιέται αδικείται ο ίδιος ο άνθρωπος, είναι ή δεν είναι μετανάστης…
  Πόσο δίκιο έχεις πως ο ρατσισμός δεν είναι φυλετικός, αλλά ταξικός!!!…η φτώχεια από τη μια και η απληστία από την άλλη είναι αυτές που δημιουργούν τα άπειρα προβλήματα…
  Καλή σου μέρα…φιλιά!

 3. Για άλλη μια φορά υποκλίνομαι στην απίστευτα ειλικρινή και όπως πρέπει «ωμή» γραφή σου που κατορθώνει να ξυπνήσει από το λήθαργο, Πιτσιρίκι μου.
  Πολλά συγχαρητήρια.

 4. Ρε (με την καλή έννοια το «ρε») Αγριμιώ,
  Δεν έρχεσαι εδώ χάμω να φτιάξεις ένα κίνημα να σε ψηφίσουμε όλοι με κλειστά τα μάθια, να δούμε μια άσπρη μέρα;
  Κάποιοι τελειώσανε τα Χάρβαρντ και τα κολέγια και ακόμα να μάθουν τι σημαίνει αυτό που εσύ ανέλυσες άψογα και με απλά λόγια! Όντας μόλις στην ηλικία των εγγονών τους…

  Τι να σου πω; Τιμή μας που σε διαβάζουμε!
  Μόνο αυτό!

 5. Αν και το μόνο νομοσχέδιο που χρειάζεται είναι το αντικαπιταλιστικό. Το οποίο δεν θα συζητηθεί ποτέ. Γιατί αυτά είναι «παλαιοκομμουνιστικά» και δεν πρέπει να τα συζητάμε γιατί θα μας βάλουν πιπέρι.

  Τα είπες όλα χαρά μου!
  Σου σφίγγω το χέρι αγριμιώ ….
  Φιλιά!

 6. Κι αυτά τα ίδια κόμματα άνοιξαν τα σύνορα για δικούς τους λόγους….
  Σε φιλώ γλυκά από μια Ελλάδα μετανάστρια ονείρων και αγώνων… 🙂

 7. Γεια σου Αγριμιώ! Με τον Πιτσιρίκο άλλοτε συμφωνώ και άλλοτε εκνευρίζομαι! Η Μαρξιστική ανάλυση που κάνει στο ποστ πάντα ισχύει. Όμως πιστεύω ότι ο ρατσισμός είναι μεγαλύτερο θέμα από αυτό που αναλύει…
  Ζώντας τα τελευταία χρόνια στην Ν Αφρική, ξέρω καλά τι θα πει ρατσισμός…
  Αλλά ας γυρίσουμε στην Ελλάδα (νοερά)
  Ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι απόλυτα σωστό! Ότι οι πολιτικοί μας δουλεύουν, πως άλλοι θέλουν περισσότερο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και άλλοι λιγότερο και αυτό σωστό! Ότι όλοι κλείνουν το μάτι στους πιθανούς ψηφοφόρους τους, αυτό και αν είναι σωστό! Ότι αν διαβάσεις το σχέδιο νόμου που ήταν να προωθηθεί, ήταν ένα νερουλό κείμενο μισών αρχών, είναι προφανές! Ότι η άνοδος των φασιστών είναι τραγικό φαινόμενο, δεν το συζητώ! Το θέμα είναι καθαρά: ποιος μπορεί να φέρει την Άνοιξη σε ένα σπαραλιασμένο κοινωνικό-πολιτικό σύστημα? Δείχνω την ηγεσία, μα πιστεύω ότι έχουμε ευθύνη και όλοι εμείς!
  Πολλά φιλιά!

 8. Νομίζω ότι οι Αγριμιώ και Πιτσιρίκος μου άνοιξαν τα μάτια για ποιο λόγο βουιζουν οι τηλεοράσεις κάθε μέρα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ενώ ο κόσμος καίγεται και δεν έχουμε να φάμε.

  Πάντως αν και δεν θέλω να γίνομαι ρατσίστρια, όταν ξεκολ*νεσαι να μπεις σε ένα Πανεπιστήμιο όπως η ΑΣΟΕΕ (όπως εγώ) ε δεν μπορείς να ανεχτείς τις ομάδες μαύρων με τις μαιμούδες να ταμπουρώνονται με θράσος και να λιθοβολούν από το χώρο του Πανεπιστημίου…

  Αλλά τελικά συνειδητοποιώ πως είμαστε τελικά πρώτοι εμείς ρατσιστές έναντι των ευατών μας, που θεωρούμε φοιτητές και Ελληνικά σπουδαστικά Ιδρύματα κατώτερα από αυτά του εξωτερικού…Δεν είδα ποτέ κανένα καταληψία ή εκπαιδευτικό να διμαρτυρηθεί για θέματα τέτοια…Είπα καταληψία και θυμήθηκα πως ήταν το Πολιτικό της Νομικής στο οποίο είχα περάσει την α’ χρονια Πανελληνίων, γεμάτω καταληψίες, βρωμιά, αδιαφορία, πανικό. Νόμιζα ότι με κορόιδευαν οταν μου είπαν το θα πήγαινα να κάνω μάθημα σε αυτούς τους μπου*δελοχώρους…Το ανέχτηκα για μια χρονια και την β΄φορά πέτυχα στην ΑΣΟΕΕ στην οποία ευτυχώς (τότε) δεν ήταν έτοι ακόμα τα πράγματα…Τώρα δεν θα έστελνα το παιδί μου εκεί, όχι λόγω του μη κύρους του πτυχίου, αλλά διότι θα φοβόμουν για την αισθητική του και σίγουρα για την σωματική του ακεραιότητα…Ντροπή για τα Πανεπιστήμια και τους εαυτούς μας. Ντροπή!

Από τση Κρήτης το μπαξέ να μου πέψετε ένα μπόλι, να κάμω επά στη ξενιθιά ολάνθιστο περβόλι!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s