Ημέρα κατά της σχολικής βίας

Στην ζωή μου έχω συναντήσει πολλά παιδιά που έχουν βιώσει τον σχολικό εκφοβισμό κατά την διάρκεια των μαθητικών τους χρόνων. Παιδιά τα οποία δεν βρήκαν την δύναμη να μιλήσουν, να ζητήσουν βοήθεια, να απλώσουν το χέρι.

Έχω συναντήσει κι άλλα παιδιά – παιδιά τα οποία είτε υποκινούσαν είτε υπήρξαν μάρτυρες τέτοιων περιστατικών. Και η αδιαφορία τους ήταν εξίσου καταστροφική.

Είναι ένα θέμα το οποίο οι εκπαιδευτικοί φοβούνται να αγγίξουν. Ένα θέμα για το οποίο οι γονείς κάνουν τα στραβά μάτια, εκτός κι εάν αφορά το δικό τους το παιδί. Είναι, όμως, ένα θέμα που μας αφορά όλους κι έρχεται να προστεθεί στους υπάρχοντες δείκτες πολιτισμού, κοινωνικής παιδείας και μόρφωσης.

Αφορά ολόκληρο το σχολείο, και η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι η πρόληψη μέσω της ενημέρωσης. Οποιαδήποτε κίνηση δεν θα πρέπει να εμπεριέχει μοναχά γραπτά ντοκουμέντα-κανόνες, αλλά προπαντός διάλογο, άνοιγμα προς τα έξω. Η πολιτική του κάθε σχολείου καθρεφτίζει τις αντιλήψεις των γονέων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

 

Ευρωπαϊκή εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού

12 thoughts on “Ημέρα κατά της σχολικής βίας

 1. Αγριμιώ μου καλώς σε βρίσκω….
  Ναι χθες ήταν η μέρα κατά της σχολικής βίας!
  Βέβαια έτσι που κάθε τι έχει και μια μέρα ως παγκόσμια , τα σημαντικά χάνουν την ουσία τους!
  Αυτό που θέλω να πω , είναι οτι η βία ξεκινά από το σπίτι …. ένα παιδί που βιώνει τετοιες καταστάσεις στο σπίτι του , τις θεωρεί φυσιολογικές. Ο φόβος που το ίδιο αισθάνεται σπίτι του , εκτονώνεται με το να δημιουργεί, το ίδιο, φόβο σε συμμαθητές ή παιδιά στην γειτονιά.
  Όταν συμβαίνει λοιπον αυτό, οι γονείς δεν μπορούν να το καταλάβουν , οι δάσκαλοι τρέμουν να πάρουν θέση και ο κύκλος μεγαλώνει και μεγαλώνει.
  Δυστυχώς εδω στην πατρίδα , λίγες κοινότητες είναι αυτές που πραγματικά ενδιαφέρονται για τις ψυχές των παιδιών , ώστε να τα απομακρύνουν έγκαιρα από τέτοιο περιβάλλον… ένα περιβάλλον που αν δεν δημιουργήσει παιδιά τέρατα, σίγουρα δημιουργεί φοβισμένα παιδιά και έπειτα φοβισμένους-άβουλους-συναισθηματικά νεκρούς ανθρώπους!
  Θέλω να σου πω πως σε θαυμάζω που κάνεις μια τέτοια δουλειά….

  Καλώς σε βρήκα και πάλι!

  • Καλώς ήλθες και συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση. Τα κάνει αυτά η Αγριμιώ και να την συμπαθάς.. Καμιά φορά σκέφτομαι κι εγώ ότι αυτές οι παγκόσμιες ημέρες ίσως και να έχουν χάσει πλέον το νόημά τους. Ίσως και να έχεις δίκαιο σε αυτό.

   Θα έπρεπε να υπάρξει περισσότερη κινητοποίηση από την κοινότητα των εκπαιδευτικών, αλλά δεν…

 2. Όπως όλα τα κουσούρια μας που φροντίζουμε να τα κρύβουμε κάτω απ’ το «χαλάκι» της εξώπορτας να μη φαίνονται, έτσι κι αυτό το έχουμε καλά θαμμένο στη συνείδησή μας. Νομίζοντας οι αφελείς, ότι δεν μας αφορά. Στα ελληνικά σχολεία η βία είναι πλέον καθεστώς. Σε όλες τις μορφές. Λεκτική, σωματική & ψυχολογική. Είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας Αγριμιώ μου. Κι όσο πιο γρήγορα το αποδεχτούμε, τόσο πιο αποτελεσματικά θα το αντιμετωπίσουμε.
  Πέρα από κάποιες ομιλίες που γίνονται αυτή τη μέρα, η βία καλά κρατεί…
  Μπράβο για την υπενθύμιση και την αναφορά σου.
  Μακάρι όλοι οι παιδαγωγοί να ευαισθητοποιηθούν και να καταθέσουν τον προσωπικό τους αγώνα γι αυτή τη μάστιγα. Γιατί η επίσημη πολιτεία, μόνο μηχανισμούς βίας χρησιμοποιεί πλέον, οπότε είναι ανακόλουθο να περιμένουμε απ’ τα παιδιά μας να μην υιοθετήσουν αυτές τις συμπεριφορές.
  Φιλιά πολλά σου στέλνω!

  • Η βία είναι ένας κύκλος. Και το καλύτερο μέτρο είναι η πρόληψη. Σαφώς και μερικές ομιλίες δεν πρόκειται να αλλάξουν κάτι. Πρέπει να γίνει προσπάθεια κι από τους γονείς, κι από τους εκπαιδευτικούς. Συντονισμένη προσπάθεια κι όχι μεμονωμένες προσπάθειες.

   Καλή Πατρίδα!

 3. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο agrimio είναι ότι δεν μιλάμε γι’ αυτό.
  Οπως λέει η Μαρία το κρύβουμε κάτω από το χαλί.
  Η ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος που βασανίζει τόσο κόσμο.
  Και βέβαια σε αυτό είναι πολύ μεγάλος παράγοντας οι εκπαιδευτικοί.
  Μεγάλο θέμα άνοιξες agrimio που ελπίζω να το δούμε κατάματα και να βρούμε την δύναμη να το αντιμετωπίσουμε.
  Καλημέρα από την βροχερή Αθήνα!

  • Είναι από τα θέματα που δεν μπορούν να λυθούν ή να εξορκιστούν με μια ομιλία/υπενθύμιση και μια παγκόσμια ημέρα.. Δυστυχώς. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Παιδεία κι ανατροφή. Λέξεις κλειδιά. Γονείς κι εκπαιδευτικοί. Καθώς είναι και οι δυο οι πιο σημαντικοί φορείς κοινωνικοποίησης.

 4. Kαλημέρα Αγριμιώ μου!!Ωραίο θέμα αλλά πολύ δύσκολο νά λυθή!Δέν υπάρχη η κατάλληλη εκπαίδευση.Αλλό εδώ,καί αλλιώς οι νόμοι τής Αυστραλίας,δυστηχώς!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

  • Μωρέ κι εδώ γίνονται ευτράπελα. Άλλο που δεν τα βγάζουν προς τα έξω.
   Ο Αγγλοσάξονας είναι πολύ καθώς πρέπει άνθρωπος. Ξέρεις μωρέ, γίνεται κάτι, γράφει γράμμα στην τοπική εφημερίδα και νομίζει ότι έτσι θα λυθούν όλα του τα προβλήματα.

   Καλό Σαβ/κο να έχουμε 🙂

 5. Πρόσφατα στην Ελλάδα άρχισε να προβάλλεται ένα σποτάκι/φιλμάκι για την βια στα σχολεία (πάλι καλά). Θεωρώ ότι είμαστε πίσω σε αυτό το θέμα όσο αφορά την ενημέρωση. Όχι των ενηλίκων, αλλά των παιδιών!!! Δεν ξέρω προσωπικά κανένα γονιό που να έχει μιλήσει στο παιδί του για αυτό το θέμα και αν το έχει αντιμετωπίσει (το παιδί).
  Το σπίτι που είναι η αρχή και το τέλος για ένα παιδί δεν παρέχει πια την σωστή καθοδήγηση. Πολλές φορές από εκεί ξεκινάει η εστία προβλήματος.

  Διαδικτυακή ενημέρωση/υποστήριξη στην Ελλάδα.

  http://www.antibullying.gr/
  http://www.antibullyingnetwork.gr/

  • Σ’ευχαριστώ για τους συνδέσμους. Είναι πάντα χρήσιμοι. Έριξα μια πρόχειρη ματιά, πολύ πρόχειρη όμως λόγω έλλειψης χρόνου. Έχεις δίκαιο, στην Ελλάδα είμαστε πίσω στην ενημέρωση και την πρόληψη. Κι ελπίζω σιγά-σιγά να γίνει η αρχή, να μάθουμε να απλώνουμε το χέρι…

Από τση Κρήτης το μπαξέ να μου πέψετε ένα μπόλι, να κάμω επά στη ξενιθιά ολάνθιστο περβόλι!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s