Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω…

2012 – Χρονιά σταθμός για πολλούς από εμάς…

Χρονιά λιγομίλητη, λασπωμένη, λογοκριμένη. Χρονιά μουντή, μονότονη, μονοδιάστατη.  Μήνες βαρετοί, βουβοί, βρώμικοι. Μήνες στεγνοί, στενάχωροι, σιτεμένοι. Εβδομάδες απόρθητες, ανεξερεύνητες, αστερέωτες. Εβδομάδες αδιάλλακτες, ανεξίτηλες, αστεφάνωτες. Μέρες ατέλειωτες, αδιέξοδες, απέραντες. Μέρες ακατοίκητες, άφωνες, άχρωμες. Ώρες χωρισμού, χαλασμού, χορτασμού. Ώρες μισές, μισητές, μαλθακές.

Στιγμές; Στιγμές άδειλες, απελεύθερες, ατόφιες. Στιγμές διονυσιακές, δεδουλευμένες, διορατικές. Στιγμές ερωτεύσιμες, ειλικρινείς, ελπιδοφόρες. Στιγμές νοσταλγικές, ντροπαλές, νηπενθείς. Στιγμές ξεριζώματος, ξεκαθαρίσματος, ξελογιάσματος. Στιγμές παραπονιάρικες, πρωτόλειες, πεισμωμένες.

Αν τις βλέπεις μια μια, μοναδικές. Αν τις βλέπεις στο σύνολό τους, καταδικασμένες να σε βουλιάξουν μαζί τους στον πυθμένα. Σημασία έχει η οπτική σου γωνία – το πώς εσύ θα τις ορίσεις, θα τις κατατάξεις και θα τις ξεδιαλέξεις στο μυαλό σου. Το πώς θα πιάσεις τις λέξεις, τις εικόνες, τις αναμνήσεις, τις δυσκολίες και θα τις ξαλαφρώσεις, θα τις ξεμονέψεις, θα τις ξεπετσιάσεις, θα τις ξεσταχιάσεις. Και μαζί με αυτές θα αλαφρύνεις, θα απαλύνεις, θα αναστατώσεις κάθε οξύμωρο, κάθε πόνο, κάθε γέλιο και κάθε δάκρυ, κάθε ανέχεια, κάθε σκέψη, κάθε προκατάληψη.

Σημασία έχει να μπορείς να επεξεργάζεσαι τα συναισθήματά σου, να τα δουλεύεις μέρα με την μέρα, να μην αποκοπείς από τον εαυτό σου.. γιατί εάν δεν απλώσεις πρώτα το χέρι μέσα σου, στο μικρό παιδί που κρύβεις, πώς θα κατορθώσεις να το απλώσεις στους γύρω σου; Ειδικά τώρα που δοκιμαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Καλές γιορτές κι ΕΞΕΡΓΕΜΕΝΟ το νέο έτος, με μιαν επανάσταση πρωτίστως πνευματική και ηθική. Σας αφήνω με το αγαπημένο μου κομμάτι. Καλή Πατρίδα!

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω
έχω φίλο τον Ήλιο-Θεό
με του αγέρα το νέκταρ μεθάω
αγκαλιάζω και γη κι ουρανό.

Και χωρίς τα φτερά δεν φοβάμαι
το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά
στα ψηλά τα βουνά να κοιμάμαι
στο Αιγαίο να δίνω φιλιά.

Λευτεριά στους ανέμους ζητάω
έχω πάψει να είμαι θνητός
ανεβαίνω ψηλά κι αγαπάω
δίχως σώμα χρυσός αετός.

17 thoughts on “Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω…

 1. Ο απολογισμός σου για τη χρονιά που φεύγει, είναι συγκλονιστικός.
  Σωστά κάνεις και τα καταγράφεις, για να είναι πιο ευδιάκριτος ο στόχος για τη χρονιά που έρχεται. Κοινές οι ευχές και οι επιδιώξεις. Κοινή θα είναι κι η προσπάθεια.

  Κάθε φορά που θ’ ακούω το αγαπημένο σου (και δικό μου) κομμάτι, θα σε θυμάμαι.
  Ένα σημείο αναφοράς, για να συνεχίσω να σκέφτομαι, να αισθάνομαι, να προσπαθώ…
  Καλή πατρίδα!

  • Δεν έχω συγκεκριμένο στόχο για την επόμενη χρονιά – παρά μόνο να συνεχίσω με το ίδιο πάθος να διαβάζω και να γράφω (έχουμε και στα σκαριά κάτι), να διδάσκω και να μαθαίνω ταυτόχρονα πλάι σας και πλάι στους μαθητές μου, να κρατάω τον Ελληνισμό ζεστά μέσα μου. Με λίγα λόγια να συνεχίσω να ΖΩ δυνατά κι Ελληνικά.

   Να το ακούς το τραγούδι μας, παρέα με την Πασιφάη, και να μου κάνετε μικρά νοερά ζωντανά μνημόσυνα… Καλή πατρίδα, η πιο γλυκιά ευχή. Σ’ευχαριστώ, συντεκνάκι.

   Μισεύγω κι αποχαιρετώ, κι αν φεύγω μην φοβάσαι, στην σκέψη μου σου έφτιαξα δωμάτιο να κοιμάσαι.. Ευχές χωρίς μαντινάδα δεν δίδονται ποτέ!!

 2. Τι όμορφο τραγούδι που έβαλες, γεμάτο ψυχή… και απόλυτα Ελληνικό. Είχε έναν ήλιο αυτές τις μέρες και μια θάλασσα απίστευτα ήρεμη, που σαν να άγγιζε τη ψυχή σου. (Από αύριο χαλάει ο καιρός όμως).
  Χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με δύναμη για όλα όσα έρχονται, να είσαι πολύ καλά!

  • Καλλιτέχνη του δρόμου, σ’ευχαριστώ για την επίσκεψη στο κουτουκάκι μου και τις ευχές, κι ανταποδίδω. Αυτό τον Ήλιο τον Ελληνικό πολύ τον ζηλεύω… Καλή Πατρίδα!

Από τση Κρήτης το μπαξέ να μου πέψετε ένα μπόλι, να κάμω επά στη ξενιθιά ολάνθιστο περβόλι!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s