Ταξίδι…

Το Σαββατοκύριακο επισκεφθήκαμε το William Ricketts Sanctuary στο βουνό Dandenong. Ακολουθεί ένα βίντεο με τα έργα του William Ricketts (1898-1993), τα οποία δεν μπορούν παρά να σε μαγέψουν…

Η εκφραστικότητα των ματιών και των χεριών, η δυναμική τους παρουσίαση, τα ανακατεμένα μαλλιά τα οποία μοιάζουν να κουνιούνται από τον άνεμο. Ξεχώρισα πολλά από τα έργα, αλλά αυτό το οποίο κράτησα ήταν το πόσο «δεμένα» ήταν με την φύση. Ένα με το δάσος, ένα με τις πέτρες, ένα με την γη. Όπως ακριβώς εδώ και χιλιάδες χρόνια ζούσαν οι ιθαγενείς της Αυστραλίας, προτού παραβιάσουν τις πατρογονικές τους εστίες οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι.

Παρατηρήστε, στις ομαδικές απεικονίσεις των γηραιών της φυλής, πως προστατευτικά ακουμπούν τα χέρια του ο ένας στους ώμους του άλλου, ιδίως το πως προφυλάσσουν τα παιδιά. Τα έργα, συνήθως χωρίς κάτω μέλη, μοιάζουν να ξεπηδούν από τους βράχους. Ο ίδιος ο δημιουργός απεικονίζεται σε πολλά από τα έργα, ξεχωρίζει μεν, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται πάντα ανάμεσα στους Αβορίγινες, καθώς έπειτα από τόσα χρόνια που δούλεψε κι έζησε μαζί με τις φυλές αυτές, τον θεωρούσαν δικό τους άνθρωπο.

Ίσως ήταν το τιτίβισμα των πουλιών, η μαγεία του δάσους ή το νερό που κυλούσε σε ρυάκια πλάι από πολλά έργα. Όπως και να έχει ήταν ένα ταξίδι αστραπή το οποίο θα ήθελα να επαναλάβω.

Δεν θα γράψω άλλα, σας αφήνω να το απολαύσετε…

1 thought on “Ταξίδι…

Από τση Κρήτης το μπαξέ να μου πέψετε ένα μπόλι, να κάμω επά στη ξενιθιά ολάνθιστο περβόλι!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s