Οι αδελφές Μιραμπάλ

Τον Δεκέμβριο του 1997 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Λίγοι όμως γνωρίζουν την ιστορία πίσω από την ιστορική αυτή στιγμή..

Η ημέρα αυτή αφιερώθηκε στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών ως ανάμνηση της δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, οι οποίες κατάγονταν από την Δομινικανή Δημοκρατία, το 1960. Οι τρεις αδελφές, οι οποίες είχαν αγκαλιάσει τον πολιτικό ακτιβισμό από νεαρή ηλικία, βρήκαν φριχτό θάνατο έπειτα από διαταγές του δικτάτορα Τρουχίλο, ο οποίος είχε «αδυναμία» στην μια εξ’αυτών.

Για 30 χρόνια ο Τρουχίλο διοικούσε την Δομινικανή Δημοκρατία και ήταν 30 από τα πιο αιματηρά χρόνια της χώρας, αλλά και γενικότερα της περιοχής αυτής. Με μπόλικους γάμους κι ακόμη περισσότερα παιδιά, διόρισε μετέπειτα σε καλές θέσεις στην κυβέρνησή του και τους δυο αδελφούς του.

Μετά τα επεισόδια της 14ης Ιουνίου του 1959, όπου Δομινικανοί που ζούσαν στην εξορία επέστρεψαν και προσπάθησαν να ανατρέψουν το στρατιωτικό καθεστώς του Τρουχίλο, ο ίδιος προβαίνει σε βασανιστήρια και συλλήψεις πολλών νεαρών προσώπων, γόνων επιφανών και πλούσιων οικογενειών, οι οποίοι αναμείχθηκαν στις προετοιμασίες για την ανατροπή του.

Δυο από τις αδελφές φυλακίσθηκαν και βασανίσθηκαν κατά την διάρκεια της δικτατορίας, όπως και οι σύζυγοι και των τριών τους. Δολοφονήθηκαν όταν επέστρεφαν σπίτι τους έπειτα από μια ακόμη επίσκεψη στην φυλακή, όπου οι άνδρες τους ήταν (ακόμη) κρατούμενοι του δικτάτορα ενώ οι ίδιες είχαν ελευθερωθεί.

Η τέταρτη αδελφή επέζησε κι έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση της μνήμης των υπολοίπων αδελφών της ζωντανή μέσα από το μουσείο Museo Hermanas MirabalΣτον κήπο του μουσείου μεταφέρθηκαν χρόνια αργότερα και οι τάφοι των νεκρών αδελφών, και είναι επίσης το σπίτι στο οποίο πέρασαν τους τελευταίους μήνες της ζωής τους.

Για την ζωή των αδελφών Μιραμπάλ, γυρίστηκαν δυο ταινίες. Η πρώτη με τίτλο «In the time of the butterflies», βασίζεται στο βιβλίο της Julia Alvarez, και η δεύτερη με τίτλο «Tropic of Blood», η οποία έκανε το ντεμπούτο της το 2009 στο International Latino Film Festival στην Νέα Υόρκη.

Μπορείτε να δείτε την ταινία στα αγγλικά.

6 thoughts on “Οι αδελφές Μιραμπάλ

  1. Δεν το είχα ακούσει ή διαβάσει ως τώρα. Τραγική & ταυτόχρονα πολύ συγκινητική ιστορία. Το βραδάκι θα δω και την ταινία. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση, αν και είναι πια περιττό να υπενθυμίζω πόσο χρήσιμη τροφή μας δίνεις κάθε φορά με τα θέματά σου.
    Καλό βράδυ (ή καλημέρα εκεί που είσαι) !

    • Μην νομίζεις, κι εμένα κάποιος άλλος μου την είχε διηγηθεί πριν από καιρό, και σκέφθηκα πως θα ήταν καλό να αναρτήσω κάτι σχετικό για να μην ξεχνάμε πως καθιερώθηκαν αυτές οι παγκόσμιες ημέρες, και να κάνουμε ένα νοερό μνημόσυνο στα δεκάδες θύματα που τότε, αλλά ακόμη και σήμερα, χάνουν τις ζωές τους. Μαχόμενοι. Είσαι πλέον σταθερή αξία εδώ μέσα, σε φιλώ 🙂

  2. Την έχω δει την ταινία και είναι όντως εξαιρετική και πολύ συγκινητική.
    Νομίζω Μαρινάκι (και όποιος άλλος μπει στη διαδικασία να την δείτε) θα αποζημιωθείτε .
    Πολύ καλή ανάρτηση Αγριμιώ μου. Σε φιλώ.

Από τση Κρήτης το μπαξέ να μου πέψετε ένα μπόλι, να κάμω επά στη ξενιθιά ολάνθιστο περβόλι!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s