Καταποντισμός..

Στα σύνορα των νομών Κοζάνης και Γρεβενών υπήρχε κάποτε ένας αρχαίος οικισμός, γνωστός ως αρχαιολογικός χώρος Λογκά Ελάτης, με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την Νεολιθική Εποχή, την Εποχή του Χαλκού και την Πρώιμη Εποχή Σιδήρου. Νεκροταφεία με σημαντικές ταφές, οικιστικά κατάλοιπα, οπλισμός κι αγγεία βρίσκονταν ανάμεσα στα ευρήματα.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από την παρουσίαση των αντικειμένων τα οποία βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο. Περίπου στο 2:00 η υπεύθυνη των ανασκαφών, Δ. Θεοδώρου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην λεκάνη της θέσης Λογκά τα ευρήματα/οικισμός εκτείνονται σε μια έκταση 455 στρεμμάτων κι ότι το μέγεθός του εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους τους αρχαιολόγους.

 

Στην ίδια λεκάνη, σε όχι μεγάλη απόσταση, βρισκόταν και το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Τουρνικίου, μεγάλη η χάρη Της, και το μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα, μεγάλη η χάρη Του κι αυτουνού. Τόσο ο αρχαιολογικός χώρος, όσο και τα ιστορικά μοναστήρια θα «θυσιάζονταν» για την δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Ιλαρίωνα και ενός υδροηλεκτρικού σταθμού στην περιοχή, ο οποίος αποσκοπεί στην άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής αλλά και στην μελλοντική ύδρευση της Θεσσαλονίκης.

Όμως, η ΔΕΗ έφραξε την σήραγγα εκτροπής του ομώνυμου φράγματος, και στην συνέχεια η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. μετακίνησε το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Τουρνικίου. Η ΔΕΗ και η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. επιτέλεσαν αξιόλογο έργο – έσωσαν τα ιστορικά μοναστήρια. Το φράγμα, λοιπόν, άρχισε να γεμίζει και κάλυψε σιγά-σιγά μόνο τον αρχαίο οικισμό, τα νεκροταφεία του και μαζί όλα τα μελλοντικά ευρήματα τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν φως σε πολλά άλυτα έως τώρα ερωτήματα.

Κι αφού, λοιπόν, το παρελθόν της Ελλάδας καταποντίστηκε για να εξασφαλισθεί το «μέλλον» της, μπορούμε τώρα κάνουμε τον σταυρό μας και να πέσουμε ανενόχλητοι για ύπνο. Το ΚΚΕ, πάλεψε μαχητικά κι αυτό κάνοντας ερώτηση στην Βουλή σχετικά με τις αποζημιώσεις τις οποίες θα λάβουν οι αγρότες για την γη την οποία έχασαν…

Βοήθεια μας, Χριστιανοί.

 

Περισσότερες πληροφορίες 

Πηγή φωτογραφιών 

12 thoughts on “Καταποντισμός..

 1. Γράφεις : … Κι αφού, λοιπόν, το παρελθόν της Ελλάδας καταποντίστηκε για να εξασφαλισθεί το “μέλλον” της,…

  Ποιό μέλλον της ? Το μπαζώσαμε κι αυτό ! Με χρέη και οφειλές να ‘χουν και τα δισέγγονα μας !
  Δυστυχώς !
  .

  • Γιώργο μου, δεν πρόσεξες ούτε τα πλάγια γράμματα, ούτε τα εισαγωγικά στις τελευταίες δυο παραγράφους. Εννοείται πως το «μέλλον» δεν πήγαινε στην ύδρευση, επί παραδείγματι, της Θεσσαλονίκης, αλλά στην διάσωση ΜΟΝΟ των εκκλησιών, επειδή αυτό έκριναν κάποιοι ότι είναι απαραίτητο για την χώρα μας. Αναρωτιόμουν, λοιπόν, εάν αυτό είναι το «μέλλον» της χώρας… 😉

 2. Συγνώμη που θα το πω, αλλά το ΚΚΕ ποτέ δε νοιάστηκε για τέτοιου είδους παράπλευρες απώλειες. Το μόνο που το ενδιαφέρει είναι «το δίκιο του εργάτη». Τα έχω πει και άλλες φορές, είμαστε λαός χωρίς μνήμη, σκασίλα μας για τα αρχαία. Στη Νάξο είχαν σκοπό να αναδείξουν το αρχαίο λιμάνι που είναι δίπλα ακριβώς στο σύγχρονο, διαμαρτυρήθηκαν ότι θα πρόσβαλε τον χώρο του σύγχρονου. Το μετρό έχει κάνει ουκ ολίγες καταστροφές σε Αθήνα και Θεσ/κη. Η αρχαία Ιερά Οδός από την οποία περνούσε η πομπή από τον Παρθενώνα στην Ελευσίνα κατά τη διάρκεια των Παναθηναίων μπαζώθηκε για χάρη της νέας. Ο αρχαιολογικός χώρος στα Μέγαρα είναι όχι μόνο χωρίς φύλακα αλλά χωρίς καν τη στοιχειώδη περίφραξη, μπάστε δηλαδή σκύλοι αλέστε. Όλη η Ελλάδα έχει καταντήσει ένα ξέφραγο αμπέλι, για μερικές κοτρώνες στην Ελάτη θα συγκινηθούμε; Φευ…

  • Δυστυχώς, αυτές οι κοτρόνες στην Ελάτη ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση αρχαίους οικισμούς όχι μονάχα στην χώρα αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.. Είναι σίγουρο πως η Ελάτη είναι ένα μόνο από τα δεκάδες μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται σε απόγνωση, όπως πολύ σωστά αναδεικνύεις κι εσύ με τα παραδείγματά σου.

 3. Η φιλη μου Ευα τά πήρε στό κρανίο Αγριμιώ μου,νομίζω έχη δίκιο,εδώ ο κόσμος χάνετε,στήν κόρη μου έκαναν μοίωση μισθού,καί στόν άντρα μου,εκβιαστικά,δέχεσαι η απολύεσαι!Καί τό ΚΚΕ στόν κόσμο του!Φιλάκια φίλη μου!!

  • Το θέμα, Δήμητρα μου, είναι πόσες υποχωρήσεις θα κάνουμε. Πότε επιτέλους θα σταματήσουμε να σιωπούμε; Εάν τα μνημεία είχαν Φωνή, τι θα έλεγαν;

 4. Eκτός απ’ το ΚΚΕ, τη ΔΕΗ & το κράτος εν γένει, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη συστηματική εξαφάνιση κάθε αρχαιολογικού χώρου, έπαιξε η εκκλησία. Το εξωφρενικό είναι ότι πολλές εκκλησίες έχουν χτιστεί πάνω σε (αρχαίο)ελληνικούς ναούς, αφού πρώτα τους κατέστρεψαν. Με πρόσχημα τον εξαγνισμό απ’ την «ειδωλολατρία» των αρχαίων, καταστράφηκαν πολυάριθμα μνημεία. Αυθαίρεται και βίαια.
  Απ’ το κέντρο της Αθήνας (Μητροπόλεως & Στήλες Ολυμπίου Διός, ως την Ελευσίνα και την ευρύτερη περιοχή, έχουν χτιστεί εκκλησίες πάνω στα ερείπια αρχαίων ναών.

  Αγριμιώ μου πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου και μπράβο σου που επαναφέρεις στη συνείδηση και στη μνήμη μας τα κακώς κείμενα.
  Τους χαιρετισμούς μου!

  • Ήμουν σίγουρη ότι εσύ θα διάβαζες πίσω από τις γραμμές και θα έπιανες το μήνυμα το οποίο ήθελα να στείλω καταδεικνύοντας τον ρόλο της εκκλησίας για το μπάζωμα διάφορων αρχαιολογικών χώρων αλλά και την παγερή αδιαφορία του κράτους. Την ώρα που η κυβέρνηση, λοιπόν, επενδύει χρήματα για την διάσωση ή την κατασκευή εκκλησιών, μοναστηριών αλλά και τζαμιών σε διάφορα σημεία της χώρας για ιστορικούς (και μη) λόγους, ο μέσος Έλληνας δεν μπορεί να αντιληφθεί την απώλεια της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Τα φιλιά μου στην μάνα Κρήτη, Μαράκι.

 5. Μήπως να μπαζώσουμε και την ακρόπολη;;Τόσο καλό οικόπεδο κρίμα να το χαλάμε σε κάτι παλιές πέτρες!Ας φτιάξουμε το μεγαλύτερο καζίνο της ευρώπης!

Από τση Κρήτης το μπαξέ να μου πέψετε ένα μπόλι, να κάμω επά στη ξενιθιά ολάνθιστο περβόλι!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s