19 Νοέμβρη

Παγκόσμια ημέρα ενάντια στην παιδική κακοποίηση

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καταγράφηκαν έως σήμερα 700 υποθέσεις παιδικής κακοποίησης στην Ελλάδα από την αρχή του έτους. 700 αριθμοί στις σελίδες κάποιου ηλεκτρονικού προγράμματος καταγραφής των περιστατικών. Αριθμοί πίσω από τους οποίους κρύβονται διαζύγια, εθισμός στο αλκοόλ κι άλλες ναρκωτικές ουσίες, ενδοοικογενειακή βία, ανεργία.

Γείτονες που δεν σήκωσαν ποτέ το τηλέφωνο να ειδοποιήσουν την αστυνομία, μανάδες οι οποίες έκρυψαν για άλλη μια φορά τους μώλωπες στο σώμα τους με την χρήση make-up. Πάνω απ’όλα, όμως, πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβονται αθώα παιδιά τα οποία πληγώνονται ανεπανόρθωτα. Παιδιά των οποίων οι ψυχές στιγματίζονται, και που πολλές φορές τα ίδια εμπλέκονται σε έναν κύκλο βίας άνευ προηγουμένου. Παιδιά με ιστορικό κακοποίησης πολλές φορές μην έχοντας ποτέ ένα θετικό πρότυπο στην ζωή τους, επαναλαμβάνουν τις βίαιες πράξεις των γονέων τους.

Στην Αυστραλία, το προηγούμενο οικονομικό έτος το κράτος δαπάνησε περισσότερα από 88 εκατομμύρια δολάρια στις αντίστοιχες υπηρεσίες. Συνολικά, για την «Οικογενειακή Υποστήριξη» δαπάνησε περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το οποίο έχει σημασία δεν είναι μοναχά το ποσό ή η αναλογία χρημάτων ανά πολίτη/πελάτη του κοινωνικού φορέα, αλλά το ότι υπάρχει ξεχωριστό υπουργείο το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με αυτά τα θέματα! To Department of Families, Housing, Community Services and Indigenous Affairs και το Department of Human Services, τα οποία είναι ξεχωριστά από το αντίστοιχο Υπουργείο Υγείας.

Τα προγράμματα πρόληψης χωρίζονται σε πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή. Τα πρωτογενή αφορούν τον γενικό πληθυσμό και περιλαμβάνουν, ανάμεσα στα άλλα, ενημέρωση στα σχολεία, καλύτερο συντονισμό των κοινωνικών φορέων, ενίσχυση της οικονομικής αυτάρκειας των οικογενειών. Τα δευτερογενή προγράμματα απευθύνονται σε οικογένειες οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο, έχουν χαμηλό εισόδημα και ίσως έχουν, επί παραδείγματι, κάποιο παιδί με ειδικές ανάγκες. Τέλος, τα τριτογενή αφορούν οικογένειες οι οποίες έχουν ήδη εμπλακεί με κάποιον φορέα και παρέχουν συμβουλευτική, ομαδοθεραπεία κ.λ.π. για την αλλαγή των αρνητικών στάσεων και συμπεριφορών, υπηρεσίες για οικογένειες και παιδιά που βρίσκονται σε κρίση και χρειάζονται κάπου να μείνουν κ.ο.κ.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα προληπτικά μέτρα αντί για τα κατασταλτικά; Μα ακριβώς γιατί ευαισθητοποιούν τους πολίτες και τις κοινότητες σε θέματα τα οποία αφορούν την παιδική κακοποίηση, είτε αυτή είναι σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική. Τα προληπτικά μέτρα, επί παραδείγματι, έχουν ως στόχο την ενημέρωση των σχολικών κοινοτήτων αλλά και των εκπαιδευτικών ώστε να διακρίνουν τα σημάδια της κακοποίησης έγκαιρα. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στο να σώζουν ζωές μέσω της ενημέρωσης. Για να μην επαναληφθεί κανένα από τα τόσα τραγικά συμβάντα, για να μην κλείνει κανένας τα αυτιά και τα μάτια του σφραγίζοντας με την σιωπή του την Αλήθεια και βάζοντας ένα τέλος στην Ζωή.

Στην Αυστραλία χρειάσθηκε να χαθεί ένα ακόμη παιδί για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και η πολιτεία και να αλλάξει η νομοθεσία. Στην Ελλάδα;

 «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Με αφορμή την 19η Νοεμβρίου, το YouSmileTv θα αφιερώσει μία τηλεοπτική διαδικτυακή εκπομπή στο φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης, με πρωταγωνιστές -όπως πάντα- τα ίδια τα παιδιά!

Συντονιστείτε για να παρακολουθήσετε την εκπομπή τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 6μμ στο http://www.yousmile.gr/webtv

12 thoughts on “19 Νοέμβρη

  • Κρίμα που δεν την πρόλαβες ούτε κι εσύ. Έπρεπε να είχα κάνει την ανάρτηση ώρες νωρίτερα. Ευελπιστούσα ότι κάποιος από εσάς θα την έβλεπε διότι λόγω διαφοράς ώρας (πάμε 9 ώρες μπροστά) δεν κατέστη δυνατό να την δω. Ας είναι..

 1. Καλησπέρα Αγριμιώ μου!Πολύ σοβαρό θέμα!Αλλά τί μέριμνα νά υπάρχη εδώ φίλη μου?Στήν Αυστραλία πάντα ήταν αλλιως,από τότε πού ήμουν παιδί θυμάμαι ότι τό παιδί είχε δικαιωμα νά καταγγείλη τόν γονέα γιά σωματική κακοποίηση,αλλιώς οι νόμοι εκεί!!Καλή εβδομάδα!Φιλάκια!!

  • Demi, στην Αυστραλία είναι αλλιώς τα πράγματα, το ξέρεις επειδή μεγάλωσες εδώ. Είναι τόσα αυτά που έχω μάθει στο ταξίδι μου εδώ, τόσο λόγω της δουλειάς και της σχολής, αλλά όσο και λόγω των οργανισμών με τους οποίους συναναστρέφομαι κάθε μέρα. Τόσα τα μοντέλα τα οποία θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε..

  • Ας ελπίσουμε ότι έστω και μέσα από τις αναρτήσεις θα ευαισθητοποιηθεί περισσότερο ο κόσμος.. μόνο μην γίνει αυτή η ηλεκτρονική πραγματικότητα η προέκταση της συζήτησης ανάμεσα σε φίλους, στα καφενεία, στην δουλειά, στα σχολεία.. Θα το χάσουμε το παιχνίδι.

 2. Καυτό θεμα Αγριμακι μου….συνήθως εδώ ολα γίνονται κατόπιν εορτής….για πρόλυψη..ουτε λόγος εδώ…. μεγαλο κρίμα…γιατί πρόκειται..για παιδικές ψυχές…που τα σημαδια της κακοποίησεις δεν σβύνουν ποτέ….φιλια..μικρή μου..

  • Ρούλα μου, επειδή ακριβώς τα σημάδια της κακοποίησης δεν σβήνουν ποτέ, πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά. Και δυστυχώς στην Ελλάδα, ούτε λόγος για προληπτικά μέτρα. Όχι ότι με τα κατασταλτικά μέτρα τα πάμε καλά, αλλά λέμε τώρα… Φιλιά στο νησάκι μου την Κρήτη.

 3. Ένα πολύ δικό μου πρόσωπο δουλεύει σε γραμμή για τις κακοποιημένες γυναίκες. Εκεί συχνά η προέκταση της βίας στην γυναίκα είναι η βία εις βάρος του παιδιού. Και φυσικά αποσιωπάται, αφήνοντας σωματικά και ψυχικά τραύματα να διαιωνίζονται. Σχεδόν ποτέ δεν μου αναφέρει κάποια ιστορία, έστω δίχως να ονοματίσει τους πρωταγωνιστές γιατί μόλις κάνω την ερώτηση «πως ήταν στην δουλειά σήμερα;», μου απαντά «δεν μπορώ να σου πω, γιατί αν μάθεις τι συμβαίνει γύρω μας θα χάσεις πάσα ιδέα για τους ανθρώπους».
  Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά και την αθωότητα της ψυχής τους. Δεν είναι ανάγκη να έρχονται σε επαφή με την σκληρότητα του κόσμου από νωρίς.
  Καλό σου βράδυ Αγριμιώ μου.

  • Drama Queen, δυστυχώς κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα παιδιά είναι το μέλλον μας, και συνεχίζουν απρόσκοπτα να τα κακοποιούν, να τους στερούν το δικαίωμα στην παιδεία και στα όνειρα, το δικαίωμα στο παιχνίδι. Αυτή η αθωότητα της ψυχής τους είναι που τα κάνει τόσο ξεχωριστά, εν αντιθέσει με εμάς.. Καλύτερα που δεν στα λέει αυτό το δικό σου πρόσωπο, έχει δίκιο. Τα βλέπω κάθε μέρα και δεν θέλω να φέρνω την φρίκη αυτή στο σπίτι όταν επιστρέφω…

 4. Καλησπέρα Αγριμιώ μου και καλώς σε βρήκα και από εδώ.
  Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο σου και χαίρομαι ειλικρινά που το χειρίστηκες τόσο ευαισθητοποιημένα και λεπτά. Έχω ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία σε τέτοια θέματα, γιατί λατρεύω τα παιδιά. Ίσως γι αυτό και έγινα νηπιαγωγός.
  Τα παιδιά είναι το μέλλον μας και όποιο μέλλον είναι χτισμένο σε πόνο και δάκρυα και όχι σε χαμόγελα και γέλια είναι καταδικασμένο. Ας προσέξουμε λοιπόν…
  Καλό βράδυ σου εύχομαι .Σε φιλώ.

Από τση Κρήτης το μπαξέ να μου πέψετε ένα μπόλι, να κάμω επά στη ξενιθιά ολάνθιστο περβόλι!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s